060 32 62 842 SHOP@FTS.RS
BESPLATNA DOSTAVA za porudžbine preko 5000rsd

Nekoliko saveta za ribolov voblerom... by Vale

Varaličarenje smuđa voblerima by Vale

 Nekoliko saveta za ribolov voblerom...


  Dugogodišnjim ciljanim ribolovom smuđa došao sam do nekih šablona, kojih se držim, jer mi štede vreme i donose rezultate. Smatram da je prvo i najvažnije prilikom varaličarenja dobro poznavanje terena, jer tako svodimo kačenja i kidanje varalica i voblera na minimum. To je ne samo korisno sa stanovišta manjeg utroška novca, već nam ostavlja više vremena za aktivan ribolov, pa su šanse da upacamo smuđa veće. Svako zapinjanje za prepreku, njeno pomeranje ili kidanje ne samo što plaše ribu već i samo prevezivanje skraćuje efikasno vreme ribolova tj vreme u kome je naša varalica u radnom režimu, te može isprovocirati ribu na napad.
  Za efikasno varaličarenje varalicama važno je da znamo osnovne karakteristike svakog modela voblera koji koristimo, kakva je vibracija, zatim da li je tonući (sinking), plivajući (floating) ili neutralan (suspending), te do koje dubine zaranja, kako bi smo mogli da prilikom ribolova pretražimo sve slojeve vode. Kad pecam na varalice ove vrste, budući da to uvek radim u sumrak i u prvim noćnim satima, kada se očekuje da se smuđ diže sa dna i postepeno lovi ka gornjim slojevima vode, počinjem sa dubokorncima, pa onda prelazim na srednjeronce i eventualno plitkoronce.
  Voblere prirodnih i neupadljivih boja forsiram u bistroj vodi i u sumrak, dok noću i u uslovima smanjene vidljivosti koristim mamce upadljivih (drečavih) dekora. Imam svoje favorite i njih forsiram, ali uvek kad imam iole više vremena nastojim da dam šansu i nekom novom vobleru, jer se pokazalo da smuđeve koji ne odreaguju na varalice i rad sa kakvima su se već sretali, vibracija i oblik kakav ranije nisu videli može isprovocirati na napad.
  Na terenima na kojima ja varaličarim iskustvom sam došao do pretpostavke da su vobleri daleko lovniji od ostalih varalica, pogotovo u periodu najveće aktivnosti ovog predatora, takozvani cug. Međutim ponekad zbog gužve i buke na ribolovačkim mestima na kojima je prethodnih nekoliko dana pecao, cug može da izostane i tada riba "udara" u naletima do kasno u noć.

Vladan Stojićevic-Vale
Instrukcije za prodavca
Iskoristi kupon za popust

Sigurno pakovanje štapa

Šta tražite?


Popularne pretrage  Zander Game XT  Versus  Sunline  sensas  Hearty  Monarch dok  Arion  Akcija  

Ohio 2.5 - 7.5cm Relax

Nekome se dopalo i kupio je

Ohio 2.5 - 7.5cm Relax

10 minuta Iz Zemun